Vi kanske ska börja äta danska slaktare istället

Kommuner köper kött från plågade grisar

Dansk grisindustri. Foto: Malin Olofsson och Daniel Öhman/SR
Dansk grisindustri. Foto: Malin Olofsson och Daniel Öhman/SR


Grisar i Danmark plågas. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Samtidigt köper många kommuner in griskött från Danmark. I Katrineholms kommun är mer än hälften av allt fläskkött som köps in till skolor och äldreboenden, från just Danmark.

På Bie skola i Katrineholm vankas det makaronigratäng med strimlad skinka. Max Abrahamsson som går i trean tuggar snabbt i sig för att sedan kunna springa ut på rast. Ekots reporter träffar hans mamma Lotte och visar en videofilm från en grisgårdarna Ekot besökt i Danmark. Hon blir chockad.

-Att det var så här otäckt kunde jag inte föreställa mig, säger hon.

Bönderna och transportörerna i Danmark slår grisarna med hårda plaströr så de får skador långt in i musklerna. Slagen ska få grisarna att gå fortare in i lastbilarna på väg till slakt. Då blir transporterna billigare. Det här var tidigare ett nästan okänt fenomen men när priserna pressas på fläskköttet tar allt fler till käpparna.

Bara under första halvåret 2008 kom det in 20 anmälningar från nio danska slakterier till Institutet för veterinär sjukdomsbiologi vid Köpenhamns universitet. Pall Leifsson som är veterinär på institutet tror att det här bara är toppen av isberget.

I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte ens kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Men konsekvenserna, sår och varfyllda bölder efter skav från burarna får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga.

Torben Paulsen är ordförande för Danmarks svinproducenter. Han ser inga problem med den danska djuromsorgen.

-Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Paulsen.

Det danska systemet är effektivt. Danmark är det land i EU som producerar flest grisar på minst mängd foder.

Sedan mitten av 90-talet har Sveriges import av griskött från Danmark fyrfaldigats. Förra året hamnade nära 40 000 ton danskt griskött på de svenska tallrikarna.

Statistik från den största grossisten Servera visar att uppemot hälften av allt fläskkött som kommuner och landsting köper in kommer från Danmark. Och det är långt ifrån alla kommuner som ställer några krav på djuromsorgen.

När Ekot berättar att Katrineholms kommun köper mer än hälften av grisköttet från Danmark blir Max Abrahamssons mamma Lotte besviken.

-Det borde gå att prioritera om, säger hon. 

I Katrineholms kommun är det Josefin Frank och Camilla Wiström som bestämmer vilket kött skolbarnen och de äldre ska få. 


Är djuromsorgen en fråga ni tänker på vid upphandlingen?

-Nej, jag vill påstå att vi inte diskuterar det så, utan vi litar nog på de djurskyddsföreskrifter som finns enligt EU, säger de.

Även Josefin Frank och Camilla Wiström får se filmen från de danska gårdarna. 

-Det ser ju inget roligt ut, det gör det ju absolut inte, säger de.

Men om det blir mindre danskt kött i framtiden kan de inte svara på.

-Vi har ju trott att det har varit okej, säger Camilla Wiström.


Se bilder och videoklipp från gårdarna:

http://www.youtube.com/watch?v=uG7jsDKQNl0


http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2858057


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0